Tak for hyggebrokken
Podcast

Dansk kultur er ekstrem – Podcasten Bærbar Visdom

Dansk kultur er ekstrem, mener idehistoriker Mette Bærbach Bas. Hun underbygger sin påstand med alle de førstepladser, som vi besidder. Vi er blandt de mest lykkelige, mest rige, mest trygge, mest sikre, mest lige, mest tillidsfulde nationer på planeten. Vi er nødt til at forholde os til alle disse førstepladser, for de gør det sværere for os at samarbejde og sameksistere med andre kulturer.

“Idet vi danskere adskiller os fra de fleste andre kulturer på en række særlige områder, betyder det også, at vi vil møde kultursammenstød netop på de områder, hvor vi er at finde helt øverst på indekset. Her vil forskellen mellem os og de fleste andre lande ganske naturligt være størst.

Derfor er det også min påstand, at vores danske ekstreme kultur spænder ben for det positive kulturmøde. Sagen er jo den, at når du befinder dig i den ekstreme ende, er der langt tilbage til midten og endnu længere hen til den anden ekstreme ende.

Når jeg bruger ordret ekstrem, skal det ikke opfattes som en udskamning af dansk kultur. Begrebet dækker over noget, der ligger i den yderste ende af en skala, altså en yderlighed. Og hvad er mere yderligt end at ligge i toppen blandt alle verdens lande på en snes centrale samfundsparametre, hvis ikke flere?”

 

Lyt til podcasten her:

 

I denne episode læser jeg højt fra klummen Dansk kultur er ekstrem – her er hvordan, som blev udgivet på POV International i februar 2019.

 

Interview i Rushys Roulette

Med baggrund i denne klumme blev jeg inviteret i studiet i Radio24syv i programmet Rushys Roulette. Du kan lytte til programmet via denne podcastside. Jeg kommer på det sidste kvarter. Her kan du læse programmets beskrivelse:

 

Til sidst mener Idéhistoriker Mette Bærbach at danskerne er et ekstremt folkefærd. På den ene side topper vi lister og statistikker over rigdom, økologi og lykke. På den anden side er vi utroligt dårlige til at åbne op overfor andre kulturer. I stedet for at møde fremmede med åbne arme, lukker vi om os selv. Det gælder både når erhvervslivet rejser ud, men også når fremmede kommer til Danmark. Dagens panel: Sofie Carsten Nielsen MF (RV) og Mikkel Andersson, liberal debattør diskuterer: Har hun ret i sin analyse af dansk kultur? Kan vores angst for det fremmede betyde, at vi blokerer for positiv integration?

 

Bærbar Visdom om at dansk kultur er ekstrem

Podcasten er til dig, der bor eller arbejder sammen med folk fra andre kulturer. Den er til dig, som gerne vil have viden og redskaber til at begå dig mere gnidningsfrit med udlændinge. Dermed kan du i højere grad få de resultater, du ønsker i kulturmødet.

Forfatterens ord og tekster tilbyder dig en mulighed for at se dig selv lidt udefra og giver næring til eftertænksomhed – og forhåbentlig også nysgerrighed.

Vært: Mette Bærbach Bas
Du kan finde alle podcastepisoder på dette link.

Lyt til Bærbar Visdom på iTunes

 

Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Del dette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *