Tak for hyggebrokken
Podcast

Det bedste fra begge kulturer – Podcasten Bærbar Visdom

Det bedste fra begge kulturer i kulturmødet er emnet for denne episode af Bærbar Visdom fra Mette Bærbach Bas.

Et kulturmøde kan lykkes, hvis man fokuserer på at tage det bedste fra begge kulturer. Sådan har det i hvert fald været for idéhistoriker Mette Bærbach Bas, der deler sine erfaringer fra et dansk-tyrkisk ægteskab:

“Vores to små piger har en dansk mor og en tyrkisk far. De færdes hjemmevant i begge kulturer og på begge sprog. Når vi holder jul hos mine forældre i Vendsyssel, synger de med på salmerne i kirken, danser om juletræet og stiller risengrød ud til nissen. Når deres tyrkiske farmor og farfar inviterer til bayram-fest (afslutningen på ramadanen) i Fredericia, kysser de på hånd og får slik og pengesedler af de voksne og spiser baklava (en kage i sukkerlage) med største nydelse. Så nemt et kulturmøde har det ikke altid været. For børnene, jo, men ikke for min mand og mig.”

Baggrundsviden:

Med til historien hører måske, at jeg kommer fra Vendsyssel. Da jeg voksede op i 80’erne havde man ikke havde ret mange indvandrere. Faktisk begrænsede min viden om muslimer sig mere eller mindre til bogen og filmen “Ikke uden min datter”. Så da Cem nævnte, at han og jeg måske kunne skabe bedre dage sammen, sagde jeg nej. Det skulle jeg bestemt ikke nyde noget af.

Heldigvis holdt han ved og overbeviste mig til sidst. Vi har nu været sammen i 13 år og har to små piger, Sif på 8 og Solvej på 4.

Cem og jeg kunne efterhånden mærke, at vi gerne ville skabe en fremtid sammen. Og så skulle vi pludselig tage stilling til ting som barnedåb og svinekød. I forvejen er der nok kanter, der skulle slibes af i et nyt forhold. Og vores havde altså en ekstra dimension: kulturforskellene.

Jeg er selv døbt og så det som en selvfølge, at mine børn skulle døbes. Min muslimske mand kunne derimod ikke stå inde for, at vi på barnets vegne bekræfter trosbekendelsen, der som bekendt kalder Jesus for Guds søn. Omvendt var jeg ked af, hvis børnene ikke måtte spise svinekød og hele tiden skulle passe på ikke at komme til det.

I denne uges podcast får du svaret på, hvordan vi kom omkring kulturforskellene og insisterede på at vælge det bedste fra begge kulturer.

Vært: Mette Bærbach Bas

 

Lyt til podcasten Det bedste fra begge kulturer her:

 

I denne episode læser Mette højt fra klummen Kulturmøde med bedste fra begge kulturer, som blev udgivet på webtidsskriftet POV International.

 

Bærbar Visdom om det bedste fra begge kulturer

Podcasten er til dig, der bor eller arbejder sammen med folk fra andre kulturer. Den er til dig, som gerne vil have viden og redskaber til at begå dig mere gnidningsfrit med udlændinge. Dermed kan du i højere grad få de resultater, du ønsker i kulturmødet.

Forfatterens ord og tekster tilbyder dig en mulighed for at se dig selv lidt udefra og giver næring til eftertænksomhed – og forhåbentlig også nysgerrighed.

 

Vært: Mette Bærbach Bas
Du kan finde alle podcastepisoder på dette link.

Lyt til Bærbar Visdom på iTunes

 

Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Del dette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *