Tak for hyggebrokken
Podcast

Et håndtryk til tak – Podcasten Bærbar Visdom

Et håndtryk til tak handler om dengang, jeg gav hånden til en taxachauffør i Hviderusland. Med det samme forstod jeg, at jeg havde lavet en klassisk fejl i kulturmødet. Status og lighed vises meget forskelligt hhv. i Hviderusland og Danmark. Håndtrykket var ikke passende i situationen, fordi det udtrykte en lighed, som ikke var der.

Det samme gælder danskernes vane med at sige tak. Det er noget, vi allesammen gør. Rigtig meget. Og måske skulle vi slappe lidt af med det.

Bare spørg udlændingene. De synes, det er mærkeligt, at vi siger tak for mad, tak for sidst, tak for i dag, tak for kaffe. De studerende siger tak for forelæsningen, taxakunderne siger tak for turen. Vi forlader faktisk helst ikke en situation uden at sige tak.

Hvorfor? Fordi et tak udligner udligner magtforholdet og fjerner taknemmelighedsgælden. Det er et udtryk for lighedstanken, som dansk kultur er funderet på. Her i lighedens højborg højt mod nord siger vi tak, så tit vi kan slippe afsted med det. Endda til vores børn – i hvor mange andre lande tror du, forældrene siger tak til deres børn for at gøre, hvad de siger?

 

Denne episode handler om danskernes vane med at sige tak, og hvorfor vi gør klogt i at pakke denne vane væk, når vi rejser i udlandet.

Lyt til podcasten her:

 

I denne episode læser jeg højt fra klummen, som jeg udgav som artikel på LinkedIn i juni 2017, og du kan læse den på kulturspejlet.dk her: Et håndtryk til tak.

 

Bærbar Visdom om et håndtryk til tak

Podcasten er til dig, der bor eller arbejder sammen med folk fra andre kulturer. Den er til dig, som gerne vil have viden og redskaber til at begå dig mere gnidningsfrit med udlændinge. Dermed kan du i højere grad få de resultater, du ønsker i kulturmødet.

Forfatterens ord og tekster tilbyder dig en mulighed for at se dig selv lidt udefra og giver næring til eftertænksomhed – og forhåbentlig også nysgerrighed.

Vært: Mette Bærbach Bas
Du kan finde alle podcastepisoder på dette link.

Lyt til Bærbar Visdom på iTunes

 

Gratis kurser om russisk kultur fra ruslandsekspert Mette Bærbach Bas

Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær oplægsholder og besøger skoler, i foreninger og på virksomheder, hvor hun fortæller om dansk og russisk kultur.

Læs mere om Mette Bærbach Bas.

Del dette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *