Om Mette

Om Mette er siden, hvor du kan læse alt om baggrunden for forfatter og idéhistoriker Mette Bærbach Bas.

Jeg brænder for at fortælle danskerne, at vores kultur påvirker alt – hvordan vi tænker, føler og handler. Her er min historie: I 2007 tog jeg til Rusland for at arbejde som frivillig på et børnehjem. Jeg holdt ud i tre uger.

Ikke fordi børnene mistrivedes, ikke fordi børnehjemmet var et forfærdeligt sted – nej, det var fordi jeg ikke kunne skabe en relation til hverken de ansatte eller børnene. Jeg blev ked af det, trist og var bestemt ikke den store ressource for børnehjemmet, som jeg gerne ville være.

 

 

Aldrig mere til Rusland

Jeg tog hjem med den tanke, at jeg ALDRIG ville til Rusland igen. Det havde været en kæmpe fiasko, og jeg forstod ikke, hvordan det var endt sådan.

Nu ved jeg godt hvorfor. Jeg havde ikke sat mig ind i kulturforskellene. Jeg vidste intet om at skabe relationer, og jeg vidste SLET ikke, hvordan min væremåde påvirkede andre. Hold da op, jeg var bagud på point, og jeg vidste det ikke engang!

Det var det første af to kulturmøder, der skulle ændre mit liv. Det andet kulturmøde var med min tyrkiske svigerfamilie: Om Mette og hendes tyrkiske familie

Jeg sagde nej til Cem, fordi han var tyrker

Billedet er fra min svigerfars 60 års fødselsdag i efteråret 2018. På det tidspunkt har jeg været gift med Cem i syv år, og vi har to små piger sammen. Jeg ville godt have set det billede, da Cem første gang luftede idéen om, at han og jeg skulle være sammen. For så ville jeg jo kunne se, at der ikke var noget at være bange for.

Det vidste jeg bare ikke dengang. Jeg er vokset op i Vendsyssel i en lille bitte landsby, og da Cem begynde at få et godt øje til mig, udgjorde min videnbank om muslimer filmen “Ikke uden min datter” og nogle nyhedsudsendelser om massevoldtægter i Aarhus Vest. Så jeg sagde nej til at være kæreste med Cem. Det skulle jeg ikke nyde noget af!

Not my finest moment… I know! Men nok meget menneskeligt. Man trækker sig fra det, man ikke kender og ikke forstår. Men hold da op, hvor går man også glip af meget!

Jeg synes, det er en skam, hvis vi lukker os om os selv, fordi vi ikke forstår kulturforskellene eller er bange for at blive misforstået eller komme til at fornærme. Når vi hellere vil være på den sikre side og ikke interagere, så får vi heller ikke del i den rigdom og mangfoldighed, der kommer fra mødet med folk, der er anderledes end os selv.

Når vi brænder os på kulturmødet

Måske brænder vi os på kulturmødet. Men det er der også råd for. Derfor har jeg skrevet bogen Kulturspejlet. Den blev udgivet på forlaget Turbine Business i 2016, og den bliver mere og mere relevant for hvert år, der går. Her kan du se, hvad en læser skrev om bogen på Saxos hjemmeside:

Jeg læste bogen i flyet på vej til et EU-baseret kursus i Italien – og hvor var der bare mange ting, der gik op for mig.

Det er ikke en bog, der handler om, hvordan andre kulturer er. Det er derimod en bog, der handler om, hvordan vi oplever andre kulturer, og hvordan andre kulturer oplever os. Hele tiden med bevidstheden om, at vi ikke har neutrale briller på, når vi møder andre kulturer.

Bogen skaber et solidt overblik ved at inddele ellers uoverskuelige kulturelle forskelle op 7 kulturparametre. Krydret med erfaringer og maleriske anekdoter og eksempler – nogle gange så tæerne krummer sig, og man tænker: Ej, havde jeg bare vidst dét sidste gang, jeg dummede mig i udlandet…

Letlæst, og uden tvivl en håndsrækning til alle, der har kontakt med andre kulturer. Jeg er sikker på, at både skoler, rejsende, erhvervsliv og folk med blot det mindste internationale udsyn vil have stor glæde af bogen.

Læserfeedback fra F. Langsig

Jeg mener, at samfundskulturen er lige så vigtig for at forstå dig selv som din opvækst og vigtige livsbegivenheder. Hvis du ikke er opmærksom på det, går du glip af et enormt udviklingspotentiale. Det kan du læse mere om i en artikel, jeg har skrevet til webtidsskriftet POV International: Dansk kultur er ekstrem – her er hvordan.

Om Mette og hendes uddannelse

Jeg er idéhistoriker med speciale i russisk sprog og kultur fra Aarhus Universitet fra 2008. Efterfølgende har jeg taget et tolkekursus fra Université de Mons i Belgien i 2011 og gennemført en diplomuddannelse i ledelse fra Aros Business Academy i 2017.

Jeg arbejder til daglig som forfatter og foredragsholder og laver workshops i kulturmestring. Hvis jeg ikke er ude og underholde og inspirere, sidder jeg på mit kontor i Gellerup og oversætter forretningstekster fra engelsk, tysk, fransk, russisk, tyrkisk, svensk og norsk til dansk.

Du skal bruge mig og denne hjemmeside til at blive inspireret og provokeret til at tænke nye tanker om dig selv og det at være dansk. Følg med i podcasten, hvor jeg læser egne klummer, debatindlæg og uddrag af mine bøger højt. Hvis du er nysgerrig, så køb min bog Kulturspejlet eller meld dig på mit nyhedsbrev for artikler, podcasts og interviews om kulturmødet, og det at være dansk i en globaliseret verden. Du kan også booke mig til et foredrag ved at kontakte mig.

Del dette