Mette Bærbach Bas

Jeg brænder for at formidle, at vores kultur påvirker alt – hvordan vi tænker, føler og handler. Her er min historie: I 2007 tog jeg til Rusland for at arbejde som frivillig på et børnehjem. Jeg holdt ud i tre uger. Ikke fordi børnene mistrivedes, ikke fordi børnehjemmet var et forfærdeligt sted – nej, det var fordi, jeg ikke kunne skabe en relation til hverken de ansatte eller børnene. Jeg blev ked af det, trist og var bestemt ikke den store ressource for børnehjemmet, som jeg gerne ville være.

Jeg tog hjem med den følelse, at jeg ALDRIG ville til Rusland igen. Det havde været en kæmpe fiasko, og jeg forstod ikke, hvordan det var endt sådan. Nu ved jeg godt hvorfor. Jeg havde ikke sat mig ind i kulturforskellene. Jeg vidste intet om at skabe relationer, og jeg vidste SLET ikke, hvordan min væremåde påvirkede andre. Hold da op, jeg var bagud på point, og jeg vidste det ikke engang!

Når vi brænder os på kulturmødet

Man trækker sig fra det, man ikke kender og ikke forstår. Men hvor går man også glip af meget! Det er en skam, hvis vi lukker os om os selv, fordi vi ikke forstår kulturforskellene eller er bange for at blive misforstået eller komme til at fornærme. Når vi hellere vil være på den sikre side og ikke interagere, får vi heller ikke del i den rigdom og mangfoldighed, der kommer fra mødet med folk, der er anderledes end os selv.

Måske brænder vi os på kulturmødet. Men det er der også råd for. Derfor har jeg skrevet bogen Kulturspejlet. Den blev udgivet på forlaget Turbine Business i 2016, og den bliver mere og mere relevant for hvert år, der går.

Uddannelse og arbejde

Jeg er idéhistoriker med speciale i russisk sprog og kultur fra Aarhus Universitet fra 2008. Efterfølgende har jeg taget et tolkekursus fra Université de Mons i Belgien i 2011 og en diplomuddannelse i ledelse fra Aros Business Academy i 2017.

Jeg arbejder til daglig som forfatter og foredragsholder og laver workshops i kulturmestring. Hvis jeg ikke er ude og underholde og inspirere, sidder jeg på mit kontor i Nykøbing Mors og oversætter forretningstekster fra engelsk, tysk, fransk, russisk, tyrkisk, svensk og norsk til dansk.

Du kan bruge denne hjemmeside til at blive inspireret og provokeret til at tænke nye tanker om dig selv og det at være dansk. Følg med i podcasten, hvor jeg læser egne klummer, debatindlæg og uddrag af mine bøger højt. Hvis du er nysgerrig, så køb min bog Kulturspejlet eller meld dig på mit nyhedsbrev for artikler, podcasts og interviews om kulturmødet, og det at være dansk i en globaliseret verden såvel som kulturforskelle internt i Danmark. Du kan også booke mig til et foredrag ved at kontakte mig.


Mette Bærbach Bas er idéhistoriker med ekspertise i russisk kultur.

Hun er ekspert i kulturmødet og har skrevet bogen Kulturspejlet, som fortæller, hvor ekstreme vi danskere er – uden at vi selv kan se det.

Mette er desuden en populær foredragsholder og besøger skoler, foreninger og virksomheder, hvor hun fortæller om dansk kultur, kulturmøder og det gode liv på landet.

Kontakt Mette